Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Wielu badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a układem sercowo-naczyniowym. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg oraz ich współpracownicy zauważyli, że w populacji Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadziej doskwierają problemy związane z układem sercowo-naczyniowym. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera duże ilości białka, tłuszczów oraz małe ilości cholesterolu. Ale przecież społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy oraz Ameryki również spożywają duże ilości białka oraz tłuszczów, a mimo to problemy z układem sercowo-naczyniowym pojawiają się tam w znacznie większym stopniu. Jak to wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się duże ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych. Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 najważniejszą rolę odgrywają kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Jak działają kwasy omega-3?
-
Kwasy EPA i DHA wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca1 - korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
-
Kwas DHA przyczynia się także do utrzymania prawidłowegofunkcjonowania mózgu2 i prawidłowego widzenia - korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
Nowa innowacyjna formuła produktu zawiera idealne proporcje kwasów tłuszczowych EPA:DHA (3:2), przy zmniejszeniu udziału pozostałych kwasów tłuszczowych w 1 kapsułce.
Chewable Omega 3 jest produkowany metodą destylacji molekularnej, co zapewnia większą stabilność produktu oraz uzyskanie bardzo czystego i skoncentrowanego oleju, bez utraty cennych właściwości surowca.
Nowe doznania smakowe z Chewable Omega 3 do spożycia gdziekolwiek będziesz, o każdej porze.
Poczuj orzeźwiającą nutę cytryny podczas ssania lub żucia kapsułek Chewable Omega 3 CaliVita®. Dzięki eksplozji smaku i zabawnej formie Chewable Omega 3 stanie się ulubionym produktem całej Twojej rodziny! Możesz je suplementować gdziekolwiek będziesz – w autobusie, biurze, kolejce sklepowej... bez konieczności popijania wodą!
Komu szczególnie polecamy?
- Osobom chcącym wspomóc prawidłowe funkcjonowanie serca.
- Studentom w okresie wzmożonej nauki i pracy.
- Wszystkim, którzy chcą wspomóc swoją koncentrację.
- Osobom szukającym wsparcia dla narządu wzroku.
- Osobom będącym na diecie, w trakcie kuracji odchudzającej.
- Osobom odżywiającym się nieracjonalnie.
- Kobietom w okresie ciąży i karmiącym piersią (po konsultacji z lekarzem).
Czy wiesz, że... Polska należy do krajów szczególnie zagrożonych niedoborem kwasów tłuszczowych ω-3. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają procesy uczenia się, zwiększają koncentrację. DHA jest niezbędny dla funkcjonowania rodopsyny i jej stężenia w zewnętrznych pręcikach siatkówki, co ma ścisłe powiązanie z ostrością widzenia.
100 kapsułek - 3 kapsułki zawierają:
1800 mg Olej rybny zawierający:
1080 mg kwasy tłuszczowe Omega 3, w tym:
540 mg - kwas eikozapentaenowy (EPA)
360 mg - kwas dokozaheksaenowy (DHA)
Dawkowanie: dzieci od 3 roku życia -1 kapsułka dziennie, osoby dorosłe do 3 kapsułek dziennie po posiłku.
Osoby z problemami zdrowotnymi, przyjmujące leki, kobiety w ciąży i
karmiące piersią przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z
lekarzem.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na składniki preparatu.
Warunki przechowywania: produkt
należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu. Suplementy
diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent: CaliVita® International, Berlin, Connecticut 06037, USA.
Dystrybutor: POLFIT Sp. z o.o, ul. Warszawska 547, 05-083 Wojcieszyn.