witaminy naturalne

Twój koszyk jest pusty

Organic Acai - sok z jagód acai

Producent: CaliVita
witaminy naturalne Do koszyka
Cena: 193,00zł
Cena klubowa:
145,00zł

Acai zawiera kilka rożnych rodzajów antyoksydantów. Jednymi z nich są antocyjany, które zapewniają jagodzie acai intensywną, purpurową barwę. Kolejnym jest kwas elagowy, którego nazwę warto zapamiętać, gdyż jest to cenny składnik roślinny, będący przedmiotem wielu ostatnich badań naukowych. Jagody acai zawierają również znaczne ilości fitosteroli.

Oprócz składników antyoksydacyjnych acai to prawdziwa witaminowa bomba! Zawiera witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), niacynę, a także witaminę C oraz E. Te dwie ostatnie także mają działanie antyoksydacyjne! Owoce Acai to również cenne źródło składników mineralnych: żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz aminokwasów.

Cenny składnik diety

Dzięki swoim niezwykłym właściwościom jagody acai stanowią cenny, podstawowy składnik diety mieszkańców Amazonii. Ich korzystne właściwości potwierdzają również coraz to nowsze badania naukowe. A to z pewnością nie koniec, gdyż świat zachodni odkrył jagodę acai stosunkowo niedawno, a jej kariera dopiero rozpoczyna się!

Ze swoimi niezwykłymi właściwościami antyoksydacyjnymi i odżywczym wpływem na organizm, jagoda acai w pełni zasługuje na miano super owocu! Nam udało się jej cenne właściwości zamknąć w butelce i dziś prezentujemy suplement diety Organic Acai zawierający w składzie 100% soku z jagód acai, pochodzących z organicznych (ekologicznych) upraw, poświadczony certyfikatem! Organic Acai ma naturalny, egzotyczny smak i zapach, a jego formuła sprawia, że jest niezwykle łatwy w dawkowaniu dla całej rodziny! Nie zawiera dodatku cukru, konserwantów, barwników ani aromatów.


Dlaczego właśnie Organic Acai CaliVita®

Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Newcastle w Anglii wykazało, że rośliny uprawiane na farmach ekologicznych zawierają więcej cennych witamin i antyoksydantów, które wspierają funkcje fizjologiczne organizmu! Co więcej, organiczne produkty mają wyższą zawartość składników mineralnych, takich jak np. żelazo.

Dlaczego tak się dzieje? W uprawach ekologicznych znacząco ogranicza się używanie nawozów sztucznych, pestycydów oraz innych chemicznych środków ochrony roślin i przyspieszających wzrost oraz rozwój, przez co proces dojrzewania trwa dłużej, a witaminy i składniki mineralne mają więcej czasu na zgromadzenie się w roślinie.

Ponadto ekologiczny sposób uprawy chroni glebę i jest przyjazny dla środowiska.

Zamów i wypróbuj nasz nowy produkt, by zapewnić sobie i całej rodzinie potężne wsparcie antyoksydacyjne!

Organic Acai to świetny sposób na urozmaicenie i wzbogacenie Twojej codziennej diety!

Organic Acai zawiera 100% soku z jagód acai bez dodatku innych owoców!


Organic Acai – 473 ml
Składnik aktywny/30 ml:
100% organiczny (ekologiczny) sok z owoców Acai (Euterpe oleracea) – 30 g cząstek owoców Acai

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: 2 łyżki stołowe (30 ml)



Relacja z Konferencji Naukowej CaliVita® International Polska! / skrót /


W dniu 23 listopada br. w Centrum Szkoleniowym Falenty odbyła się Konferencja Naukowa, dzięki której mogliśmy zgłębić tajniki wiedzy na temat prozdrowotnego i odżywczego wpływu jagód acai.


Profesor dr hab. inż. Ewa Cieślik podkreśliła wielki potencjał odżywczy i prozdrowotny ukryty w jagodzie Acai, który zawdzięcza niezwykle bogatej i niepowtarzalnej wartości odżywczej oraz bardzo wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, który jest aż 33-krotnie wyższy niż czerwonych winogron i 100-krotnie wyższy niż zielonej herbaty. Profesor przytoczyła swoje najnowsze wyniki opublikowanych badań naukowych dotyczących zarówno zawartości wybranych składników odżywczych, jak i zawartości składników o działaniu antyoksydacyjnym: antocyjanów i polifenoli zawartych w jagodach Acai.

Pani Profesor podkreśliła, że do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej mógłby konkurować z jagodą Acai.

Choć jak na jagodę owoc Acai jest nietypowy - ma jedną pestkę i rośnie na drzewie palmowym - jest nie tylko bogatym źródłem antyoksydantów, ale zawiera również zrównoważony kompleks nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, fitosteroli, błonnika, witamin i wielu składników mineralnych.

W porównaniu do innych owoców owoc Acai ma niską zawartość wody, która w świeżych owocach wynosi zaledwie 60%, a zatem wszystko to co cenne w większej ilości znajduje się w suchej masie - zawartość popiołu w owocu Acai wynosi ok. 4 g/100 g, co  koreluje ze składnikami mineralnymi (wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, chrom, cynk, mangan, selen, molibden, jod, bor), przy czym najwięcej występuje wapnia i żelaza. Profesor podkreśliła, że wśród kwasów tłuszczowych w owocu Acai w przewadze występują kwasy jednonienasycone stanowiące 60,2% wszystkich kwasów tłuszczowych. Dodała również, że poziom kwasów tłuszczowych w jagodzie Acai jest zbliżony do ich ilości w oleju z oliwek, przy czym uwagę zwraca wysoka (56,2%) zawartość kwasu oleinowego.  Z kolei kwasy wielonienasycone stanowią 11,1%, z największym udziałem kwasu linolowego - 12,5%.  Oczywiście z  wysoką zawartością kwasów tłuszczowych koreluje również znacząca zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E). Owoce te bogate są także w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Profesor zwróciła uwagę na wysoką  zawartość błonnika pokarmowego w owocach Acai , przy niewielkiej ilości cukrów prostych.  Podkreśliła również że, jagoda Acai wyróżnia się dużą zawartością białka (8,1 g/100 g) o wysokiej wartości biologicznej, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne w zalecanych proporcjach. Z uwagi na cenne właściwości odżywcze w trudnych okresach, kiedy jagoda Acai była dla rdzennych mieszkańców Amazonii jedynym źródłem pożywienia, jej wartość żywieniowa pozwalała im przetrwać, zachowując energię  i witalność. Jednakże dopiero w 2000 roku pojawiły się pierwsze publikacje naukowe zawierające informacje dotyczące jej wysokiej wartości odżywczej i niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Profesor podkreśliła, że jagoda Acai jest najbogatszym źródłem substancji przeciwutleniających wśród wszystkich znanych owoców. Charakteryzuje  się nie tylko bardzo wysoką zawartością tych związków, ale także ich różnorodnością.  Profesor podała, że jagoda Acai  to bogate źródło związków fenolowych, które uważane są obecnie za najbardziej skuteczne przeciwutleniacze, gdyż mogą oddziaływać na różne sposoby, m. in. poprzez:

  • bezpośrednią reakcję z wolnymi rodnikami – ich  „zmiatanie”,
  • nasilenie ich dysmutacji do związków o znacznie mniejszej reaktywności,
  • chelatowanie metali prooksydacyjnych,
  • hamowanie lub wzmaganie działania wielu enzymów.

Zostało przytoczone, że całkowita zawartość związków fenolowych w owocach Acai jest wysoka i wynosi 328 mg/100 g.Obecne w jej składzie związki fenolowe to także antocyjany, flawonoidy i fitosterole.  Spośród antocyjanów na uwagę zwraca wyższy aniżeli  w innych owocach poziom cyjanidyny i jej pochodnych, przy czym dominuje cyjanidyno-3-glukozyd (jego zawartość w miąższu wynosi około 1040 mg/l). Zawartość β-sitosterolu w jagodach Acai wynosi około 0,44 mg/g s. m., sigmasterolu - 0,04 mg/g s. m., a kampesterolu – 0,03 mg/g s.m.).

Profesor zwróciła również uwagę, iż zdaniem niektórych naukowców jagoda acai zawiera jeszcze ponad 50 różnych, niezidentyfikowanych dotąd substancji, które nie występują w żadnych innych znanych owocach, a mogą korzystnie wpływać na organizm ludzki.

Wartym przytoczenia jest także fakt, iż jeśli jagody Acai nie zostaną w odpowiednim czasie, po uzyskaniu odpowiedniej dojrzałości zbiorczej zebrane, to nie marnują się. Opadając bowiem na glebę użyźniają ją, tworząc doskonałą pożywkę dla nowych roślin. Nic więc dziwnego, że w dorzeczach Amazonii występują najżyźniejsze gleby świata.


Pani Profesor - przebywając w Stanach Zjednoczonych - miała okazję osobiście przekonać się, jak cały show biznes, świat sportowców oraz branża SPA wręcz „oszaleli” na punkcie tego cudownego owocu, przekonawszy się o jego skuteczności, co niewątpliwie jest zasługą jego cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych.

Zarówno Pani Profesor dr hab. inż. Ewa Cieślik, jak i Pani Doktor n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska podkreśliły, że aktywne przeciwutleniacze znajdujące się w jagodach Acai mogą wzmacniać potencjał antyoksydacyjny naszego organizmu, a tym samym jego odporność. Odpowiedni bowiem poziom pobranych z dietą związków o właściwościach przeciwutlenających stymuluje procesy immunologiczne i wzmaga możliwości obronne samej komórki. Podczas Konferencji zostały również przedstawione badania m.in. Wanga i in. [1997], którzy stwierdzili, że spożywanie owoców o wysokim potencjale przeciwutleniającym hamuje proces starzenia się organizmu.  Inne przytoczone badania dotyczyły oleju z owocu Acai, który zawiera aktywne związki fitochemiczne, w tym fitosterydy wspomagające procesy regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Zostało również podkreślone, że  flawonoidy poprzez hamowanie aktywności fosfodiesterazy i cyklooksygenazy skuteczniej od aspiryny zmniejszają agregację płytek krwi, a tym samym wspomagają układ krążenia. Flawony, flawonoidy, izoflawonoidy zawarte w jagodach Acai wspomagają również zachowanie równowagi mikrobiologicznej.

Zarówno Pani Profesor dr hab. inż. Ewa Cieślik, jak i Pani Doktor n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska podkreśliły znaczenie jagód Acai dla zachowania urody, wzroku (duża zawartość luteiny i zeaksantyny), obniżenia masy ciała, spowolnienia procesów starzenia, stymulowania odporności, korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy oraz trawienie, a także w działaniu ochronnym na DNA jądrowe i mitochondrialne oraz regulowaniu poziomu glukozy we krwi.

Doktor Danuta Broniarczyk-Pawłowska pokazała nam również, jak duże znaczenie w uzupełnianiu cennych składników odżywczych i innych składników oddziałujących fizjologicznie pełnią jagody Acai. Szczególnie dla osób żyjących w pośpiechu i stresie oraz spożywających wysoko przetworzoną żywność. W ich przypadku genialnym rozwiązaniem mogą być właśnie jagody Acai, których wyjątkowa jakość biologiczna, jak również brak składników alergennych sprawiają, że mogą być one spożywane również przez małe dzieci. Brazylijczycy podają je małym dzieciom, które nie mogą być karmione piersią, dzięki czemu zdrowo rosną. Pani Doktor podzieliła się z nami również informacją, iż jagody Acai idealnie uzupełniają niedobory aminokwasów w naszym organizmie, spowodowane między innymi niedokładnym trawieniem produktów mięsnych, które często spożywamy w panierce, wysoko przetworzone i popijamy zimnymi napojami. Sok z Acai może stanowić także doskonałe uzupełnienie diety młodzieży w wieku szkolnym, gdyż dzięki zawartości m.in. lizyny, której niedobory często występują u dzieci, zaspokaja ich zapotrzebowanie, by zdrowo rosły i prawidłowo się rozwijały.

 



9 x TAK dla Organic Acai


1.      100% sok wyłącznie z jagód acai bez dodatku innych, tańszych owoców
W każdej buteleczce zamknięte zostały cenne właściwości wyłącznie jagód acai – owoców palmy Euterpe oleracea pochodzącej z Amazonii.

2.      100% ekologiczny/bio
Jagody acai
użyte do produkcji suplementu diety Organic Acai CaliVita® pochodzącą z ekologicznych upraw i spełniają wszelkie rygorystyczne kryteria produkcji organicznej, w której radykalnie ogranicza się stosowanie wszelkich chemicznych środków ochrony roślin, nawozów syntetycznych oraz dodatków do żywności czy substancji pomagających w przetwarzaniu. Dzięki temu są bogatsze w składniki odżywcze, a wytworzone z nich produkty zachowują naturalny, intensywny smak i aromat.

3.      Bez dodatku cukru, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów
Produkt nie zawiera dodatku cukru, substancji słodzących (w tym słodzików) ani innych sztucznych substancji poprawiających barwę i aromat. Swój wyjątkowy smak, barwę i aromat zawdzięcza wysokiej jakości naturalnym składnikom.

4.      Najwyższy potencjał antyoksydacyjny wśród owoców
Jagody acai
charakteryzują się niezwykle silnym działaniem antyoksydacyjnym. Wskaźnik ORAC określający zdolność do pochłaniania wolnych rodników tlenowych jest aż 15 razy wyższy niż jabłek i ponad 10 razy wyższy niż żurawiny. Zawierają aż 33-krotnie więcej przeciwutleniaczy niż czerwone winogrona i 100 razy więcej niż zielona herbata!

5.      To bogactwo składników mineralnych, witamin i innych substancji aktywnych
Jagody acai
charakteryzują się wysoką zawartością witaminy B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), niacyny, witaminy C oraz E, a także cennych składników mineralnych: żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz aminokwasów.

6.      Korzystnie wpływa na zdrowie, urodę i kondycję
Jagody acai
dzięki swojej unikalnej wartości odżywczej korzystnie wpływają na wygląd, figurę i urodę, wspomagają układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy i nerwowy, a także dbają o odporność, prawidłowy metabolizm energetyczny i narząd wzroku.

7.      Łatwe dawkowanie
Płynna postać produktu zachęca wszystkich do sięgnięcia po niego, a zwłaszcza osoby, które mają problemy z połykaniem tabletek czy kapsułek.

8.      Idealny również dla dzieci
Z korzyści jagód acai mogą cieszyć się również nasze pociechy i dzięki temu wspomagać swoje zdrowie już od najmłodszych lat.

9.      Dostępny w pakietach, dzięki czemu oszczędzasz 130 zł! - Zadzwoń i dowiedz się jak kupić 3 opakowania aby dostać czwarte GRATIS








Cena rynkowa: 193,00zł
Cena klubowa: 145,00zł
Kupuję